Zelfoogsttuin

Landgoed Kraaybeekerhof heeft ook een zelfoogsttuin. Hier kun je tijdens het seizoen elke week je eigen biodynamisch geteelde groenten, kleinfruit en kruiden oogsten. Nieuwsgierig geworden naar dit leuke, lekkere en leerzame initiatief? Lees dan verder of meld je aan!

Over ons en
de CSA-tuin

Tuinders Jasper, Dave en Jet verwelkomen je graag op de tuin en begeleiden je met tekst en uitleg bij de oogst van je eigen groenten. Onze tuin is een CSA tuin wat betekent dat lokale burgers en boeren samenwerken in het produceren van gezond voedsel. Wij telen onze groenten op biodynamische wijze. Wij zorgen met aandacht voor de bodem, denken vanuit kringlopen en streven naar vitale gewassen.

De zelfoogsttuin bevindt zich op het grote veld van het historische Landgoed Kraaybeekerhof waar al honderden jaren voedsel wordt verbouwd. Wij werken vanuit solidariteit, met de grond, de planten en met elkaar. Zo helpen wij mensen met een fysieke beperking mee met de zelfoogst zodat ze toch onderdeel kunnen worden van de gemeenschap. Meer weten? Klik hieronder.

Hoe werkt het?

Wat houd het deelnemerschap in?

Deelnemers hebben een aandeel in de zelfoogsttuin Kraaybeekerhof. Met een aandeel in de oogst verzeker je je van verse biologische dynamische groenten die je wekelijks zelf mag komen oogsten. Door je aandeel maak je de zelfoogsttuin mogelijk.

Wat kost een aandeel?

Aan het begin van het jaar betaal je je aandeel in de tuin. Van dit geld kopen de tuinders de benodigde zaden, plantjes, teeltmaterialen en een salaris. Vanaf volgend jaar (2023) werken we met een solidariteits betalingssysteem. Dit houd in dat je naar gelang je inkomen kunt kiezen uit drie tarieven. Het gewone tarief (€380), het reduceerde tarief (€350 en het steun tarief (€420) je bepaalt zelf welk tarief voor jouw van toepassing is naar gelang je inkomsten of wensen. Een aanvullend half aandeel kost naar gelang je keuze de helft van het hele aandeel. Een oogstaandeel is genoeg voor verse groenten voor 2 personen. Het halve aanvullende aandeel is bedoeld voor kinderen en enkel in combinatie met een heel aandeel.

Wat krijg je daarvoor?

Allereerst krijg je hele verse seizoensgebonden groenten. Je mag ervan uit gaan dat je gemiddeld met 5 verschillende groenten naar huis gaat. In het begin van het seizoen zal er nog weinig te oogsten zijn, daarin tegen zal je in het hoogseizoen een grote tas nodig hebben en zul je met zo’n acht verschillende soorten groenten naar huis gaan. Je mag er van uitgaan dat de tuinders, vrijwilligers en stagiaires hun uiterste best doen om een goede oogst te realiseren. Vertrouwen in elkaar zijn grote pijlers van de tuin. Kun je zelf een keer niet komen oogsten, vraag dan een buur of bekende dit voor je te doen. Naast de groenten zullen wij iedere week proberen om ook iets verrassend in het aandeel te doen. Denk hierbij aan bloemen, fruit, kruiden of iets onbekends

Wekelijkse oogstberichten

Iedere dinsdag avond versturen we het oogstbericht. Hierin staat wat er die week te oogsten is en wat er allemaal op de tuin gebeurd is of staat te gebeuren

Er kan vervolgens geoogst worden vanaf woensdag 12.oo tot zondag avond.

Wij hopen dat alles duidelijk genoeg is in het veld, zoniet chroom vooral niet om een andere zelfoogster aan te spreken of een van ons op te zoeken.

Via deze link kun je je aanmelden voor het oogstbericht. Ook als je geen oogstaandeel hebt en ons gewoon wilt volgen

Wekelijks uitje

Vanuit andere zelfoogsttuinen weten we dat het voor veel deelnemers een wekelijks uitje is om te komen oogsten.

Het is fijn om op de tuin te zijn en te zien hoe alles groeit. Deelnemerschap gaat om meer dan de oogst. In de tuin kan je op adem komen. Samen zorgen de deelnemers ervoor dat de zelfoogsttuin een fijne plek is om in te vertoeven. Het is al super lekker om over het landgoed te lopen, een kopje koffie te drinken aan het water op het terras en je eigen groenten te oogsten.

Als je je echt de diepte in wilt gaan bied de academie tal van opleidingen of cursusen die wellicht interessant kunnen zijn.

Jaarlijks is er een oogstfeest met lekker eten. Aan het eind van het seizoen is er een evaluatiebijeenkomst. We bespreken dan hoe het afgelopen seizoen verlopen is en maken plannen voor het volgende seizoen. Ook op andere tijden zijn reacties altijd welkom bij de tuinder.

Je mag als deelnemer meehelpen als vrijwilliger op de tuin. Dat is zeer welkom maar niet verplicht. Als je alleen komt om te oogsten en te genieten van de tuin is dat ook prima.

Lees hier meer als je wilt vrijwilligen.  

Omdat we met veel mensen de tuin delen vragen we iedereen zich aan de tuinafspraken te houden en deze goed door te lezen. Doe je mee?

Meld je aan voor de zelfoogsttuin 

Oogstaandelen

Bloemplukabonnement erbij?

10 + 8 =

Meehelpen in de tuin

Op de tuin wordt gewerkt door vrijwilligers, stagiaires en tuinders Jasper en Dave. Zij verbouwen met aandacht je groenten en zorgen dat bedrijvigheid, gezelligheid en genieten van de mooie omgeving goed samen gaan. Je bent welkom om mee te helpen als vrijwilliger of stagiaire in de tuin. Meer over meehelpen lees je hier

Beleef meer op het landgoed

Bloemenpluktuin

In onze prachtige bloementuin kun je met het bloemen abonnement wekelijks je eigen biologisch dynamische bos bloemen komen plukken.

Theetuin

Tussen 1 mei en 1 oktober kan weer volop genoten worden van het prachtige terras onder de overkapping en de picknickbankjes in de tuin.

Bijentuin

Op een landgoed als Kraaybeekerhof met zijn groente- kruiden- en bloementuinen kunnen de bijen niet gemist worden.

Meehelpen

In de biologische tuinen van het landgoed is veel werk te verzetten. Je bent van harte welkom ons wekelijks een ochtend of een dag te helpen bij al dit werk.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waaronder leerzame workshops. Kijk in onze agenda wanneer!